Sanja Ninković

Baletsku školu ,,Lujo Davičo“ završila je 2001. godine i iste godine postala član baleta Narodnog pozorišta. Treći solista postaje 2003. Godine, ugovor Drugog soliste baleta dobija 2010. godine.

Ostvarila je prve i solističke uloge u baletima savremenog i repertoara :
Ko to tamo peva, Jesenje cveće, Posvećenje proleća, Songs, Aleksandar, Hazarski rečnik, Limeni doboš, Step lightly, Šest plesova, Interval, Viva la vida, kao i sola u operama Karmen i Adrijana Lekuvrer

Igra solo uloge u predstavama klasičnog repertoara: Labudovo jezero , Žizela, Uspavana lepotica, Krcko oraščić , Pahita , Kopelija.

Od 2010. je gostujući član Bitef dens kompanije (Yesterday, Mirisi cimeta, Božanstvena komedija, Ako bismo svi malo utihnuli…),a od 2002. bila je angažovana u baletima Teatra i opere Madlenianum ( Triptih, Severna bajka, Orfej u podzemlju, Liederabend, Wolgang Amade).

U toku karijere radila je sa koreografima : Paul Lightfoot, Marie Claud Pietragalla, Edvard Klug, Guy Weizman, Jasmin Vardimon, Isidora Stanišić, Ronald Savković, Zoran Marković, Konstantin Kostjukov, Ljubinka Dobrijević, Krunislav Simić, Vladimir Logunov, Lidija Pilipenko, Aleksandar Ilić, Dejan Kolarov, Ramon Oller, Duška Sifnios , Ditmar Seifer , Snježana Abramović, Renato Zanella…

Dobitnica je Nagrade kritike i Ohrabrenje na 22. Festivalu koreografskih minijatura za svoj debitantski koreografski rad „Subjektivno“.

Njena prva baletska predstava za koju potpisuje koreografiju i režiju nosi naslov „Jedan“ i premijeru je imala u oktobru 2019. godine u Narodnom pozorištu na sceni „Raša Plaović“ , u okviru 23. Festivala koreografskih minijatura. Predstava je izabrana kao deo selekcije glavnog programa sedamnaestog Beogradskog festivala igre, na kom je autorki dodeljena nagrada „Veruj u sebe“.

Druga predstava za koju je uradila korepografiju i režiju „Mamac“ imala je premijeru u okviru programa „Mladi koreografi“ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 2020. godine i igrala se na redovnom repertoaru baleta, a autorki je za nju uručena godišnja Nagrada Narodnog pozorišta 2021. godine za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja.

Dobitnica je Nagrade Smiljana Mandukić za najbolju plesnu interpretaciju iz oblasti umetničke igre za predstavu ,,Yesterday seti se da zaboraviš” Bitef dens kompanije (2013.godine), Nagrade Dimitrije Parlić kao član ansambla predstave ,,Step Lightly“ za izuzetnu umetničko tehničku interpretaciju, nagrade Nataša Bošković za ulogu u Slovenskim plesovima predstave „Kopelija“. ( 2010.godine ), i Pohvale Narodnog pozorišta za rezultate u radu od posebnog značaja (2007, 2010, 2013,2019. godine) .

Diplomirala je produkciju u umetnosti i medijima na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Dance Studio LA CLASSE

Dance Studio LA CLASSE

Call Now Button